3 Kasım 2010 Çarşamba

4.800 TL ye Rüzgar Türbini

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kavlak Türkiye'ye seslendi;
4.800 TL ödeyip evine rüzgar türbini taktıranlar, 6 yıl sonra yatırım bedelini amorti etmiş oluyor.
  

ATV Ana Habere konuk olan Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet KAVLAK Rüzgar Türbini projesini anlattı.
Rüzgarı elektriğe çeviren bahçe tipi santral geliştiren bir firma kuvvetli esmeyen bir rüzgarla bile bir evin günlük elektrik ihtiyacını kolayca karşılıyor ve Rüzgar Türbini dünyadan talep yağıyor.
Elektriğe gelen peş peşe zamlar tüketiciyi tasarrufa yöneltirken bir Türk firması rüzgar gücünü elektriğe çeviren üstelikte kuvvetli rüzgara ihtiyaç duymayan yeni bir buluşa imza attı.
Konu hakkında ATV Ana Haber bülteninde açıklamalarda bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Kavlak “Türkiye de ki rüzgar münfedi bir rüzgar olup 3 ile 5 arasında esiyor. 3-5 arasında esen rüzgarla tribünlerin 6 saat çalışması, 1 evin ihtiyacını karşılamaya kafi geliyor. Cihaz 4 yıl içinde kendini amorti ediyor ve kullanıcı 21 sene elektriğe para vermiyor. Elektrikle ısınma ve klima çalıştırılmak istendiğinde Rüzgar Türbini fiyatı 20 bin ile 40 bin dolar arasında değişiyor.” dedi.
Firmanın ürettiği rüzgar tribünleri Evlerin ihtiyaçlarına göre farklı kapasitelerde tasarlanıyor. 100 metre karelik bir evin ihtiyacını karşılayacak Rüzgar Türbini yaklaşık 4 bin 800 TL’ye kuruluyor ve en az 25 yıl kullanılabiliyor.
Rüzgar tribünleri ev ve fabrikaların dışında karayollarının aydınlatılmasını, tarım sektörü, benzin istasyonları ve seralarda da kullanılabiliyor.
Yasa çıkınca, tüketimin haricinde ortaya çıkan enerji devlete satılabilecek
Sanayinin yanısıra tüketicilerin evlerinde güneş veya rüzgar enerjisinden yararlanarak 500 kilowatsaate kadar herhangi bir izne gerek kalmadan enerji üretmesi ve tüketiminden fazlasını devlete satabilmesine olanak veren Yenilenebilir Enerji Yasası’nda henüz gerekli olan yönetmelikler çıkarılamadı. Yönetmelikler çıktığında evinde elektrik üretenler tüketimden fazlasını devlete satabilecekler. 
Standart yönetmeliklerinin çıkarılma süreci, kriz ortamı ve altyapı yetersizliklerinin bu sistemin evlerde fiilen uygulanmasını en erken 2011’e erteleyeceği öngörülüyor. 
Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, teşvik yasasının ardından yeni enerji yönetmeliğinin de acil olarak çıkarılması gerektiğini belirterek, “Bu konuda yeterli hız yakalanamadı. 1 Ekim’den itibaren sanayi elektriği kilovatsaatte (KWH) yüzde 9.85, konut elektriği yüzde 9.68, ticarethane elektriği ise 9.97 oranında zamlandı. Halbuki Türkiye’de alternatif enerji ile her ev ve iş yeri kendi elektriğini üretebilir” dedi. 
Sektörün hızla büyüme potansiyeline de dikkat çeken Kavlak, “Sektörde VESTAS ve ENERCON gibi ithal markalar vardı. Biz ise 5 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bizim dışımızda sektörde büyük çapta üretim yapan yerli firma ise yok. Ancak pek çok grup bu alanda Ar-Ge çalışması yürütüyor. Çalık, Zorlu ve Kombassan Holding bunlar arasında” dedi. 
6 yılda kendini amorti ediyor
* 4 kişilik bir ailenin 1 aylık ortalama elektrik ihtiyacı yaklaşık 230 kilowatsaat olarak ölçülüyor.
* 1 Ekim’de gelen yüzde 10’luk zamdan sonra, 230 kilowatsaat elektrik tüketimi için ödenecek fatura 65 TL’ye çıktı.
* 3 bin 250 dolar yani yaklaşık 4 bin 800 TL ödeyip evine rüzgar türbini taktıranlar 6 yıl sonra yatırım bedelini amorti etmiş oluyor.

6 yılda piller bozulmaz ya da herhangi bir masraf çıkarmazsa tabi :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder